Mocno pomarańczowa, bardzo wilgotna i w dodatku z makiem, pycha, palce lizać.
35 min
Składniki:
Składniki:
Forma do babki podana na zdjęciu
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki tortowej
½ szklanki mąki ziemniaczanej
Kilka kropli olejku pomarańczowego
¾ szklanki oleju rzepakowego
1 duża łyżka jogurtu naturalnego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Sok i skórka z 1 pomarańczy
Szczypta soli
6 łyżeczek masy makowej z bakaliami
Tłuszcz do formy i bułka tarta
Do dekoracji: lukier i plasterki małej pomarańczy.
Babka mocno pomarańczowa z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: jajka posolić dodać cukier ubić robotem na białą puszystą masę. Mąki oraz proszek do pieczenia wymieszać, dodawać porcjami do utartej masy. Pomarańczę sparzyć, osuszyć, skórkę zetrzeć na tarce o średnich oczkach a sok wycisnąć, dodać do ucieranej masy. Następnie dodać jogurt, olej i bardzo delikatnie, najlepiej drewnianą łyżką wymieszać.
Formę dokładnie natłuścić, wysypać tartą bułką, wylać ciasto, na wierzchu ułożyć łyżeczką w równych odstępach masę makową i wstawić do podgrzanego piekarnika. Piec około 45 minut w temp. 180 stopni. Przed końcem pieczenia sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Lekko przestudzoną babkę wyjąć z formy, polać lukrem. Dodatkowo udekorować plasterkami małej pomarańczy.
Komentarze