Babka na oleju

4.5 (167 ocen)

ulubiona babka naszej rodziny...

Składniki:

  • 8 jajek
    30 dkg mąki
    35 dkg cukru
    1 szklanka oleju
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżeczki kakao
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Desery

Babka na oleju - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier i dalej ubijamy. Po chwili dodajemy pojedynczo żółtka, olej i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. 3/4 części ciasta wylewamy do foremki wysmarowanej margaryną (można oprószyć bułką tartą). Do pozostałej części ciasta dodajemy 2 lub 3 łyżeczki kakao i lekko mieszamy. Ciasto kakaowe wylewamy na ciasto białe środkiem i wzdłuż foremki. Pieczemy ok 40 minut w temperaturze 180 stopni. Wystudzoną babkę możemy posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą.

    Składniki ciasta są na dwie keksówki lub formę komin. Z połowy ciasta czyli jedna keksówka równa się ok 10-11 kawałków.

Porady

jeśli lubimy bardziej kakaowe dodajemy łyżeczkę lub dwie więcej kakao. Wtedy opadnie nam bardziej na dno.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować