Babka na oleju - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier i dalej ubijamy. Po chwili dodajemy pojedynczo żółtka, olej i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. 3/4 części ciasta wylewamy do foremki wysmarowanej margaryną (można oprószyć bułką tartą). Do pozostałej części ciasta dodajemy 2 lub 3 łyżeczki kakao i lekko mieszamy. Ciasto kakaowe wylewamy na ciasto białe środkiem i wzdłuż foremki. Pieczemy ok 40 minut w temperaturze 180 stopni. Wystudzoną babkę możemy posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą.
Składniki ciasta są na dwie keksówki lub formę komin. Z połowy ciasta czyli jedna keksówka równa się ok 10-11 kawałków.
Porady
jeśli lubimy bardziej kakaowe dodajemy łyżeczkę lub dwie więcej kakao. Wtedy opadnie nam bardziej na dno.
Komentarze