Babka na słodkim winie

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 5 min

Aromatyczna babka, pachnąca słodkim czerwonym winem, bo ten aromat czuć nawet po upieczeniu, wilgotna i kakaowa, w sam raz na słodki poczęstunek

  • 1 godz. 5 min

Składniki:

  • Ciasto:

    4 małe jajka
    3/4 szklanki brązowego cukru trzcinowego
    1/2 szklanki czerwonego słodkiego wina
    1,5 szklanki mąki tortowej
    2 łyżki ciemnego kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 płaska łyżeczka sody
    50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

    Polewa czekoladowa:

    2 łyżki cukru
    2 łyżki kakao
    1/2 szklanki słodkiego wina
    1 listek żelatyny
    kandyzowana skórka pomarańczowa do dekoracji

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Babka wielkanocna Desery

Babka na słodkim winie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka wbić do miski, wsypać brązowy cukier i miksować do uzyskania pulchnej piany, mąkę przesiać z sodą, proszkiem do pieczenia oraz kakao, dodać do masy jajecznej, wlać wino i krótko zmiksować, wsypać skórkę kandyzowaną , wymieszać łyżką. Wyleć ciasto do natłuszczonej formy na babę-ja miałam silikonową więc nie natłuszczałam.
    Piec około 50-55 minut w temp 170*c na grzaniu góra -dół.
    Po upieczeniu studzić na kratce kuchennej.
  • 2. Listek żelatyny zalać wodą, po 5-6 minutach odcisnąć przełożyć do miseczki, rozpuścić w kąpieli wodnej do płynnej konsystencji.
    Wino zagotować z cukrem i kakao, gdy dobrze się połączy zestawić z ognia dodać płynną żelatynę i wymieszać. Polewą polać zimną babkę i udekorować kandyzowaną skórką z pomarańczy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować