Babka na słodkim winie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka wbić do miski, wsypać brązowy cukier i miksować do uzyskania pulchnej piany, mąkę przesiać z sodą, proszkiem do pieczenia oraz kakao, dodać do masy jajecznej, wlać wino i krótko zmiksować, wsypać skórkę kandyzowaną , wymieszać łyżką. Wyleć ciasto do natłuszczonej formy na babę-ja miałam silikonową więc nie natłuszczałam.
Piec około 50-55 minut w temp 170*c na grzaniu góra -dół.
Po upieczeniu studzić na kratce kuchennej.
2.Listek żelatyny zalać wodą, po 5-6 minutach odcisnąć przełożyć do miseczki, rozpuścić w kąpieli wodnej do płynnej konsystencji.
Wino zagotować z cukrem i kakao, gdy dobrze się połączy zestawić z ognia dodać płynną żelatynę i wymieszać. Polewą polać zimną babkę i udekorować kandyzowaną skórką z pomarańczy.
Komentarze