Babka na śmietanie

4.48 (179 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Przepis polecany przez przyjaciółkę mamy okazał się babkowym smakołykiem.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 4jaja
    1 szklanka cukru
    1 opakowanie cukru wanilinowego
    1 szklanka gęstej śmietany 30%
    2 szklanki mąki3 łyżeczki proszku do pieczenia
    gotowa polewa czekoladowa

    margaryna do posmarowania blachy
    bułka tarta do posypania blachy
Wystaw ocenę:

4.48 (179 ocen)

Zobacz również:

Babki Desery

Babka na śmietanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy ze szklanką cukru na puszystą masę. Białka ubijamy z cukrem wanilinowym na sztywną pianę. Do masy z żółtek dodajemy śmietanę i stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia - możemy mieszać mikserem.
  • 2. Po połączeniu się składników dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto wykładamy do blachy (z kominem) wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą i pieczemy w temperaturze 160-180 stopni przez około 1 godzinę (do suchego patyczka).
  • 3. Po wystygnięciu polewamy polewą czekoladową przygotowaną wg wskazówek z opakowania bądź lukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować