Babka naleśnikowa

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Trudny

Zimna babka naleśnikowa z pikantnym środkiem. Doskonały pomysł na oryginalny deser.

  • Dla 6 osób
  • Trudny

Składniki:

  • NALEśNIKI:
    - mąka pszenna: 1.5 szklanki
    - maślanka: 1 szklanka
    - gazowana woda mineralna: 1 szklanka
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - olej z pestek winogron: 4 łyżki
    - Jajko: 1 sztuka
    - skórka ze słoniny: 1 sztuka
    MASA JABłKOWA:
    - kwaskowate jabłka: 6 sztuk
    - masło: 40 gramów
    - cukier: 50 gramów
    - rodzynki: 25 gramów
    - ekstrakt waniliowy: 1 łyżka
    - pieprz syczuański: 1 łyżeczka
    - cynamon: 1 łyżeczka
    - kardamon: 1 łyżeczka
    - mleko: 0.5 litra
    - budyń waniliowy: 1 opakowanie
    - Żelatyna: 5 łyżeczek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Babka naleśnikowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajko lekko ubijamy, dodajemy maślankę, wodę i olej, mieszamy do połączenia składników. Mąkę powoli łączymy z płynem na gładkie ciasto, dodajemy sól. Smażymy cienkie naleśniki na patelni posmarowanej słoniną.
  • 2. Rodzynki zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na 2 godziny. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę.
  • 3. W garnku z grubym dnem rozpuszczamy masło. Dodajemy cukier i całość lekko karmelizujemy. Następnie dodajemy jabłka, rodzynki, ekstrakt waniliowy i przyprawy. Dusimy przez około 15 – 20 minut cały czas mieszając aż jabłka lekko się rozpadną.
  • 4. Budyń przyrządzamy wg. przepisu na opakowaniu. Żelatynę rozpuszczamy niewielkiej ilości gorącej wody. Budyń i żelatynę dodajemy do jabłek. Całość dokładnie mieszamy i ostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
  • 5. Miskę wykładamy folią spożywczą a następnie 4 naleśnikami, tak aby szczelnie zakryły dno i ścianki miski. Wnętrze smarujemy cienką warstwą masy.
  • 6. Kolejne naleśniki smarujemy masą i zwijamy w rulony a następnie szczelnie układamy w misce. Wolne przestrzenie wypełniamy masą. Czynność powtarzamy do momentu wypełnienia miski. Całość zakrywamy jednym lub dwoma naleśnikami, które posłużą za spód.
  • Babka naleśnikowa II 7. Gotową babkę nakrywamy talerzem, obciążamy np. puszką i wstawiamy do lodówki na 5 – 6 godzin aby dobrze zastygła.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować