Babka orzechowo-czekoladowa z polewą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Babka, w której mąkę zastępują zmielone orzechy. Jest wilgotna, aromatyczna i nie wysycha, nawet po dwóch czy trzech dniach.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto:
    200 g orzechów włoskich (z 6 połówek odłóż do dekoracji)
    6 jaj, osobno białka i żółtka
    120 g cukru
    100 g czekolady mlecznej
    100 g czekolady gorzkiej
    2 łyżki mąk tortowej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki białych dropsów czekoladowych

    masło do wysmarowania formy
    bułka tarta do wysypania formy

    Dekoracja:
    polewa czekoladowa
    2 łyżki dropsów z czekolady do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Babka orzechowo-czekoladowa z polewą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do misy miksera wlej żółtka, dodaj cukier i ubij na biały puch. Czekolady rozpuść razem w kąpieli wodnej, ostudź. Przestygniętą czekoladę dodaj do żółtek i wymieszaj.
  • 2. Orzechy zmiel. Dodaj razem z mąką i proszkiem do pieczenia do masy żółtkowej. Białko ubij na sztywno i delikatnie wmieszaj do masy orzechowej. Dodaj czekoladowe draże i wymieszaj.
  • 3. Formę półokrągłą o wym. 30x10 cm i wysok. 5 cm wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Napełnij ciastem. Piecz w nagrzanym do 180 st. C przez 45-50 minut. Ciasto wyjmij z piekarnika i ostudź w formie.
  • 4. Ostudzone ciasto wyjmij z formy, polej polewą i ozdób orzechami i czekoladowymi kropelkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować