3 jajka
100 g masła
100 g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
100 g mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
50 g mielonych orzechów włoskich
ok. 50 g rodzynek
Babka orzechowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Białka jajek ubić na sztywno z cukrem i proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z żółtkami i cukrem waniliowym. Dodać mąkę i orzechy, zmiksować. Dodać rodzynki, wymieszać łyżką. Wyłożyć do małej formy babkowej (ok.12 cm wysokości). Piec ok. 45- 50 minut w 180°C. Ostudzić i dowolnie dekorować. Można również z tego ciasta upiec muffinki (20 minut w180°C).
2. Kokarda jest z tęczowych żelek z firmy zozole. Żelkę przekroiłam na pół, każdą zagięłam tworząc "motylka" i wetknęłam w jeszcze płynny lukier. Drugą żelkę przecięłam na pół i jeszcze wzdłuż i przykleiłam do lukru, a "węzełek" to też kawałek żelki przyklejony na lukier.
Komentarze