Babka parzona

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Przepis ze strony www.ilovebake.pl

  • 2 godz.

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA BABKĘ:

    ILOŚĆ: 1 średnia babka

    300 g mąki tortowej
    30 g drożdży świeżych lub 14 g suchych
    125 ml mleka
    3 żółtka
    65 g cukru
    50 g masła, roztopionego
    20 g migdałów, mielonych bez skórki
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    skórka otarta z połowy cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Desery

Babka parzona - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 60 g mąki przesiewamy do miseczki. Mleko mocno podgrzewamy i energicznie mieszając dodajemy do mąki (ja użyłam miksera). Masę zostawiamy do przestudzenia. Do jeszcze lekko ciepłej masy dodajemy łyżkę cukru oraz drożdże, mieszamy. Zostawiamy do wyrośnięcia na około 15 min. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem na puszystą masę.

    Pozostałą mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier waniliowy, rozczyn oraz żółtka z cukrem. Chwilę mieszamy. Następnie w kilku partiach wlewamy roztopione masło (może być lekko ciepłe) i wyrabiamy ciasto przez 10 min. Na koniec dodaj migdały, skórkę z cytryny i chwilę wyrabiaj. Z ciasta uformuj wałek i przełóż do wysmarowanej lekko tłuszczem formy na babkę. Dłońmi rozprowadź dobrze ciasto, a końce zlep. Formę połóż w ciepłe miejsce i owiń folią spożywczą. Odstaw na około 1-1,5 godz do podwojenia objętości. Babka przed pieczeniem powinna być wypełniona prawie po brzegi. Pieczemy w temp. 180 C przez około 40 min. Po upieczeniu studzimy przez 15 min w formie, następnie delikatnie wyciągamy i zostawiamy do całkowitego ostudzenia. Cały przepis na ilovebake.pl
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Mleko

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować