Babka parzona z siemieniem lnianym

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.

To staropolski przepis na wielkanocną babkę drożdżową. Wzbogaciłam ciasto sokiem z pomarańczy i ziarnami siemienia lnianego. Babka jest niezwykle aromatyczna i wilgotna.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto
    4 i 1/2 szk mąki
    125 g masła
    1 szkl cukru pudru
    6 żółtek
    60 g drożdży
    250 ml mleka
    1 cukier waniliowy
    1 pomarańcza
    2 łyżeczki siemienia lnianego
    szczypta soli

    Lukier
    1 białko
    1 łyżeczka soku z cytryny
    1 łyżeczka soku z pomarańczy
    ok. 3/4 szkl cukru pudru
    zielony barwnik
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babka drożdżowa Desery

Babka parzona z siemieniem lnianym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pól szklanki mleka podgrzewamy. Dodajemy pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru i dwie łyżki mąki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Pozostałe mleko gotujemy i zalewamy nim 1 szklankę mąki. Dobrze rozcieramy i zostawiamy do przestudzenia. Do letniej masy dodajemy wyrośnięty zaczyn, wyrabiamy i zostawiamy w ciepłym miejscu.
  • 2. Wyciskamy sok z pomarańczy. Z żółtek i cukru pudru robimy kogel- mogel. Dodajemy go do wyrośniętego zaczynu, dosypujemy pozostałą przesianą mąkę, sól, cukier waniliowy, siemię lniane, dolewamy sok z pomarańczy i wyrabiamy ciasto. Gdy składniki połączą się wlewamy rozpuszczone letnie masło. Ponownie wyrabiamy ciasto do całkowitego wchłonięcia tłuszczu. Odstawiamy do wyrośnięcia.
  • 3. Kiedy podwoi swoją objętość zagniatamy. Formy na babkę ( ja użyłam 6 małych bez kominka) smarujemy roztopionym masłem i obsypujemy bułką tarą lub pokruszonymi biszkoptami. Napełniamy je ciastem do 1/3 wysokości. Zostawiamy w ciepłym miejscu. Kiedy ciasto wypełni foremki ,wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 60 minut. Czas pieczenia uzależniony jest od wielkości.
  • 4. Gotowe babki dekorujemy lukrem. Ubijamy białko, dodajemy sok z cytryny i pomarańczy, stopniowo dosypujemy cukier puder. Kiedy będzie puszysty i lśniący dodajemy odpowiednią ilość zielonego barwnika.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Siemię lniane Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS_01-2017

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować