Babka pianka z sosem z chałwy

0 (0 ocen)

Pomysł na wykorzystanie białek. Urozmaiceniem dla podstawowej wersji jest sos z chałwy, który wprost idealnie pasuje do tego ciasta.

Składniki:

  • 6 białek
    3/4 szklanki cukru
    1 szklanka mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 kostki masła
    1/2 szklanki bakalii

    Sos z chałwy:
    200 gram chałwy
    1/2 kostki masła

Babka pianka z sosem z chałwy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijam na sztywno dodając porcjami cukier. Dodaję po łyżce mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a na końcu wlewam cienkim strumieniem rozpuszczone i wystudzone masło. Wsypuję bakalie, wymieszam łyżką, ciasto przekładam do natłuszczonej i posypanej tartą bułka, formy z kominkiem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180'C na 30-40 minut. Najlepiej sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Wyjmuję i odstawiam by wystygło.
    Chałwę ucieram mikserem dolewając po trochu rozpuszczone i przestudzone masło.
    Babkę wyjmuję z formy, kroję na kawałki, na każdy talerzyk nalewam po łyżce sosu i układam porcję ciasta.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy