Babka piaskowa

4.5 (171 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Idealnie krucha, ale nie sucha. Ta wilgotna babka piaskowa po prostu rozpływa się w ustach. Polecam na Wielkanoc.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 5 dużych jajek
    225 g cukru
    3 łyżeczki cukru waniliowy
    250 g margaryny
    170 g mąki ziemniaczanej
    150 g mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Desery Jajko

Babka piaskowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąki z proszkiem do pieczenia przesiać. Białka oddzielić od żółtek. Miękką margarynę ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Stopniowo dodawać po jednym żółtku nie przerywając ubijania. Kiedy żółtka połączą się z margaryną, stopniowo dodawać po łyżce mąki z proszkiem. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać 1/3 białek do ciasta i delikatnie wymieszać. Dodać pozostałą część białek i wymieszać do połączenia się składników. Ciasto przelać do formy na babkę (ja użyłam silikonowej) i wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika na około 50-55 minut. Piec do suchego patyczka. Udekorować lukrem królewskim lub cukrem pudrem.

Porady

Jeśli chcecie uzyskać jeszcze bardziej "sypką" babkę można część mąki pszennej zastąpić dodatkowo mąką ziemniaczaną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Mąka pszenna Mąka ziemniaczana Margaryna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować