Babka piaskowa waniliowo-kakaowa

4.49 (156 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Pyszna babka, której nie sposób popsuć :-) Świetnie się nada nie tylko na święta, ale również będzie doskonałym zamiennikiem pierniczków do codziennej kawy.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 4 jajka
    szczypta soli
    180 g cukru trzcinowego (można zastąpić zwykłym)
    1 opakowanie cukru waniliowego
    200 g masła
    150 g mąki pszennej tortowej
    75 g mąki ziemniaczanej
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    1 płaska łyżka kakao
    dodatkowo: cukier puder do posypania babki
Wystaw ocenę:

4.49 (156 ocen)

Zobacz również:

Babki Desery

Babka piaskowa waniliowo-kakaowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, formę wysmarować masłem lub margaryną i posypać tartą bułką.

    Masło rozpuścić. Jajka wbić do miski, dodać szczyptę soli i ubijać stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy.

    Obie mąki i proszek do pieczenia wymieszać ze sobą. Do masy jajecznej wlać najpierw letnie masło, następnie wsypać mąki z proszkiem do pieczenia i połączyć wszystkie składniki na zmniejszonych obrotach miksera.

    Gotową masę przelać do formy, zostawiając jej jednak nieco na dnie. Do pozostawionej masy dodać kakao i zmiksować lub dobrze wymieszać. Gęste, kakaowe ciasto nałożyć równomiernie na już wylane i wymieszać je lekko widelcem z górną warstwą jasnego ciasta. Włożyć do piekarnika i piec 50-55 minut. Wyciągniętą z piekarnika babkę zostawić na 10 minut w formie, po czym wyciągnąć z formy i ostudzić na kratce. Ostudzone ciasto posypać przez sitko cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować