4 jajka
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki tortowej
½ szklanki mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ szklanki oleju
1 szklanka maślanki naturalnej
½ szklanki wiśni
cukier puder do posypania.
Duża forma na babkę.
Babka piaskowa z maślanką naturalną i wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka utrzeć z cukrami na puszystą masę, dodać maślankę, olej dokładnie wymieszać. Mąki i proszek wymieszać, dodawać porcjami do utartej masy. Formę na babkę natłuścić, wylać ciasto, na wierzch ułożyć wiśnie, lekko wcisnąć w ciasto. Wstawić do podgrzanego piekarnika, piec około 60 minut w temp. 180 stopni. Ciasto wystudzone posypać cukrem pudrem.
Babka jest puszysta a maślanka utrzymuje długo świeżość ciasta.
Komentarze