Babka piaskowa z maślanką naturalną i wiśniami

4.49 (187 ocen)

  • 20 min

Wspaniała uczta dla smakoszy ciast ucieranych.

  • 20 min

Składniki:

  • 4 jajka
    1 szklanka cukru
    2 szklanki mąki tortowej
    ½ szklanki mąki ziemniaczanej
    1 cukier waniliowy
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    ½ szklanki oleju
    1 szklanka maślanki naturalnej
    ½ szklanki wiśni
    cukier puder do posypania.
    Duża forma na babkę.
Wystaw ocenę:

4.49 (187 ocen)

Zobacz również:

Desery

Babka piaskowa z maślanką naturalną i wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Babka ucierana z maślanką i wiśniami 1. Jajka utrzeć z cukrami na puszystą masę, dodać maślankę, olej dokładnie wymieszać. Mąki i proszek wymieszać, dodawać porcjami do utartej masy. Formę na babkę natłuścić, wylać ciasto, na wierzch ułożyć wiśnie, lekko wcisnąć w ciasto. Wstawić do podgrzanego piekarnika, piec około 60 minut w temp. 180 stopni. Ciasto wystudzone posypać cukrem pudrem.
    Babka jest puszysta a maślanka utrzymuje długo świeżość ciasta.

Porady

Wierzch ciasta można polać lukrem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować