Babka piaskowa z kajmakiem

4.5 (158 ocen)

  • 60 min

Rewelacyjna świąteczna baba

  • 60 min

Składniki:

  • 250 g mąki ziemniaczanej
    200 g mąki pszennej
    250 g masła
    250 g cukru pudru
    2 łyżki rumu
    6 jajek
    3 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia


    1/2 puszki kajmaku


    tłuszcz do posmarowania formy
    bułka tarta do posypania foremki
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Desery Kajmak

Babka piaskowa z kajmakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek.
    Żółtka utrzeć z masłem i cukrem pudrem na puszystą masę.
    Dodać skórkę pomarańczową, rum, mąkę ziemniaczaną i pszenną oraz proszek do pieczenia i wszystko
    zmiksować.
    Białka ubić na sztywną pianę i połączyć delikatnie z ciastem.

    Formę z kominem wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.
    Wlać ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 1 godziny.

    Babkę ostudzić. Kajmak lekko podgrzać w rondelku i polać babkę

Porady

Jeżeli w kajmaku będą grudki proponuję go przetrzeć przez sito.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować