Babka pomarańczowa z żurawinką.

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

To szybkie i smaczne ciasto, jest najlepszą propozycją na chłodne popołudnia.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto: 2 szkl. mąki, 1 szkl. cukru, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 jajka, 50 g masła, 1 szkl. soku wyciśniętego z pomarańczy oraz 1 łyżka startej skórki z pomarańczy, garść świeżej żurawiny pokrojonej na połówki
    Kruszonka: 0,5 szkl. mąki, 2-3 łyżki masła
    Lukier: 1-2 szkl. cukru pudru, 1 łyżka mleka

Babka pomarańczowa z żurawinką. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni . Jajka ucieramy z cukrem do białości. Kiedy masa jest puszysta dodajemy sok z pomarańczy oraz skórkę.
    2. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, kawałki masła i ucieramy całość mikserem. Na koniec dorzucamy pokrojoną żurawinę. Tak przygotowane ciasto wlewamy do keksówki (średniej wielkości).
    3. Składniki na kruszonkę zagniatamy i kruszymy na wierzchu ciasta. Keksówkę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok 60 min.
    4. Aby przygotować lukier w małym garnuszku mieszamy cukier z mlekiem. Ciasto wyjmujemy i ostudzone dekorujemy lukrem.

Porady

Keksówkę można wyłożyć papierem do pieczenia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy