Babka podolska z makiem

4.51 (201 ocen)

  • 2 godz.

Z nadmiaru masy makowej powstała baba.Ale jaka! Ciasto drożdżowe w niej jest mięciutkie,puszyste i wilgotne,nadzienie pełne bakalii i wiśni z %.Po prostu pychota.

  • 2 godz.

Składniki:

  • ciasto-
    5 dag drożdży
    1/4 szkl.mleka
    50-60 dag mąki tortowej
    1/2 szkl.śmietany 30%
    20 dag masła
    3 jajka
    10 dag cukru (w tym torebka cukru waniliowego)
    skóra otarta z cytryny
    szczypta soli

    nadzienie-
    puszka masy makowej
    1-2 garście dowolnych bakalii (posiekane orzechy,migdały,rodzynki,skórka pomarańczowa)
    wiśnie z nalewki lub kompotu

    lukier-
    1 łyżka kwaśnej śmietany
    1 łyżeczka soku z cytryny
    ok.3/4 szkl.cukru pudru

Wystaw ocenę:

4.51 (201 ocen)

Zobacz również:

Desery

Babka podolska z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko lekko podgrzać,dać łyżeczkę cukru i wkruszyć drożdże,wymieszać i odstawić na 10-15 min by urosły.Masło stopić,wlać śmietanę,przestudzić i wbić jajka,roztrzepać razem.Mąkę przesiać z solą,wlać maślany płyn i zaczyn drożdżowy oraz skórkę cytrynową i cukier.Dobrze wyrobić.Ciasto powinno być miękkie i elastyczne,jeśli jest za rzadkie podsypać mąką.Odstawić na 45min by ładnie wyrosło.W tym czasie przygotować nadzienie - masę makową przesmażyć na suchej patelni ok.10min.,tak by odparować nadmiar wilgoci.Wsypać wiśnie i bakalie,wymieszać i lekko przestudzić.Oczywiście masę makową można przygotować samemu.Wyrośnięte ciasto rozwałkować niezbyt cienko (!) na prostokąt długości blachy w której będziemy piec ciasto.Nałożyć jeszcze ciepły mak,rozsmarować,zostawiając ok.1cm od brzegów i zwinąć roladę.Przełożyć do natłuszczonej formy i odstawić jeszcze na ok.30.min.Piec ok.40.min w 180st.C.,aż się ładnie zarumieni.Przestudzić.Zrobić lukier -wymieszać śmietanę i sok cytrynowy,dosypując tyle cukru pudru,aby powstała dość gęsta, biała masa.Babę polukrować.Najpyszniejsza jeszcze ciepła!

Porady

Oczywiście można użyć dowolnego nadzienia- serowego,orzechowego,prażonych jabłek i inne.Ciasto można wykorzystać do innych wypieków drożdżówek,strucli,bułeczek z kruszonką.Ponieważ moja forma babkowa jest nieduża z części ciasta zrobiłam małe babeczki,które upiekły się nawet ładniej niż duża baba,bo nie popękały. Upieczone ciasto można zamrozić,po odmrożeniu jest jak świeże.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować