Babka Rafaello

0 (0 ocen)

  • 35 min

Do przygotowania w kilka chwil. Nie może jej zabraknąć na świątecznym stole.

  • 35 min

Składniki:

  • Ciasto:
    5 jajek,
    200 ml oleju,
    1 szklanka cukru,
    1 szklanka mleka,
    2 szklanki mąki,
    1,5 szklanki wiórków kokosowych,
    2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    Polewa:
    1 tabliczka białej czekolady,
    1 łyżka mleka,
    kolorowe perełki do dekoracji.

Babka rafaello - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubijamy z cukrem i olejem na puszystą masę. Nie przerywając ubijania naprzemiennie dodajemy do masy mleko oraz mąkę wymieszaną z wiórkami kokosowymi i proszkiem do pieczenia. Mieszamy.
  • 2. Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy na babkę. Pieczemy 1 godzinę 20 minut w temperaturze 160 stopni. Przestudzoną babkę wyjmujemy z formy.
  • 3. Czekoladę łamiemy na kostki i rozpuszczamy nad kąpielą wodną. Dodajemy mleko i dokładnie mieszamy, aż masa będzie jednolita. Rozpuszczoną czekoladą polewamy babkę. Wierzch ciasta posypujemy kolorowymi perełkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy