BABKA RAZOWA z GRUSZKAMI, ORZECHAMI i CZEKOLADĄ

5 (188 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Wspaniała babka, zdrowa i można powiedzieć dietetyczna ...bo z mąką razową, cukrem trzcinowym i małą ilością tłuszczu. Idealna na śniadanie lub pełnowartościowy podwieczorek, również dla najmłodszych. Polcam gorąco, naprawdę pyszna!

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 3 jajka
    280 g cukru trzcinowego (lub 250 g zwykłego)
    300 g mąki razowej
    200 ml mleka
    100 ml oleju roślinnego
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    2 duże dojrzałe gruszki
    ok. 50 g gorzkiej czekolady
    garść orzechów włoskich

    do dekoracji:
    cukier puder
Wystaw ocenę:

5 (188 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Desery Ciasto

Babka razowa z gruszkami, orzechami i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • BABKA RAZOWA z GRUSZKAMI, ORZECHAMI i CZEKOLADĄ
1. Gruszki obierz ze skórki i pokrój w kostkę, orzechy i czekoladę posiekaj na mniejsze kawałeczki.
  • BABKA RAZOWA z GRUSZKAMI, ORZECHAMI i CZEKOLADĄ
2. Jajka ubij z cukrem i szczyptą soli na puszysta masę.
  • BABKA RAZOWA z GRUSZKAMI, ORZECHAMI i CZEKOLADĄ
3. Zmniejsz obroty miksera do minimum i dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia na zmianę z mlekiem i olejem.
  • BABKA RAZOWA z GRUSZKAMI, ORZECHAMI i CZEKOLADĄ
4. Teraz dodaj gruszki, orzechy i czekoladę i delikatnie przemiszaj łyżką.
  • BABKA RAZOWA z GRUSZKAMI, ORZECHAMI i CZEKOLADĄ
5. Natłuść i oprusz mąką blaszkę (średnica ok 26 cm z kominem). Ciasto wyłóż do blaszki (powinno wypełnić ok. ¾ objętości blaszki (patrz na moje Rady).
  • BABKA RAZOWA z GRUSZKAMI, ORZECHAMI i CZEKOLADĄ
6. Włóż ciasto do nagrzanego piekarnika (180 °C) i piecz przez około 50 -55 minut do zarumienienia i czystego patyczka. Wyjmij z piekarnika i pozostaw w formie przez 15 minut, po czym wyjmij ciasto. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
    Buon Appetito!

Porady

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Trudno mi określić wielkość formy ponieważ foremki babkowe mają różne kształy, może to być forma o gładkim albo karbowanym dnie, ważne żeby była z dziurą w środku. Babka jest jeszcze lepsza następnego dnia, należy przechowywać ją szczelnie przykrytą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Gruszki Mąka razowa Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna

Podobne przepisy

To może cię zainteresować