Babka ryżowo-truskawkowa

0 (0 ocen)

  • 60 min

w sam raz do kawki

  • 60 min

Składniki:

  • 25 dag ryżu
    1 szkl wody
    1 szkl mleka
    2 dag margaryny
    2 jajka
    15 dag cukru
    tłuszcz i bułka tarta do posmarowania formy
    Dżem truskawkowy

Babka ryżowo-truskawkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż zagotować w osolonej wodzie. Kiedy wchłonie wodę dodać margarynę i mleko. Gotować kilka minut na wolnym ogniu. Żóltka utrzeć z cukrem i i dodać do ryżu. Lekko przestudzić. Białka ubić na pianę i połączyć z ryżem. Ciasto wylać do formy. Piec ok 40 min w 180 st. Po upieczeniu podawać z owocami.

Porady

Babke można również podawać z bitą śmietana.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy