Babka sernikowa na zimno z chili i sosem owocowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Galaretkę rozpuścić w szklance wody i podzielić na dwie części, do jednej dodać płaską łyżeczkę żelatyny i wymieszać.
2.Twaróg podzielić na trzy części.
3.Do pierwszej części twarogu dodać łyżeczkę cukru waniliowego, dwie łyżki cukru, 50 ml kremówki i zmiksować. Dodać galaretkę z żelatyną, wymieszać i wylać do formy.
4.Drugą część twarogu zmiksować z dwoma łyżkami cukru, łyżeczką cukru waniliowego, 50 ml kremówki i jagodami na gładką masę. Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości wody, dodać do masy serowej, energicznie wymieszać. Masę przełożyć do worka cukierniczego z małą okrągłą końcówką i wcisnąć w poprzednią masę w kilku miejscach.
5.Trzecią część twarogu zmiksować z resztą cukru, kremówki i truskawkami na gładką masę. Dodać rozpuszczoną w małej ilości wody żelatynę, wymieszać, przełożyć do rękawa cukierniczego i tak jak poprzednio wcisnąć w kilku miejscach do formy.
6.Tężejącą galaretkę przełożyć do rękawa cukierniczego i też wcisnąć w masę serową. Wstawić do lodówki do schłodzenia.
7.Spód: Śmietanę zagotować z chili, dodać połamaną czekoladę i chwilę poczekać. Czekolada zmięknie a chili odda smak do śmietany. Wyjąć chili i wymieszać. Dodać pokruszone płatki i posiekane orzechy. Wymieszać i wyłożyć na wierzch babki. Po wyjęciu na talerz, będzie to spód.
8.Sos: Maliny z cukrem i sokiem z cytryny rozgotować i przetrzeć przez sitko. Podawać babkę z kleksem sosu.
Komentarze