Babka serowo – chałwowa

0 (0 ocen)

  • 60 min

Idealna słodycz dla lubiących chałwę.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    4 jajka
    250g mąki
    150g margaryny
    100g cukru
    250g serka homogenizowanego waniliowego
    Kisiel cytrynowy lub morelowy z cukrem
    300g chałwy
    1 łyżka kakao
    Kilka kropel aromatu śmietankowego
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Babka serowo – chałwowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubić z cukrem na puch. Dodać miękką margarynę, serek i aromat. Cały czas ucierając wsypywać partiami mąkę przesianą z proszkiem oraz kisiel. Ciasto podzielić na pół. Jedną część przelać do blaszki posmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Do drugiej dodać pokruszoną chałwę i kakao. Wszystko dokładnie połączyć. Masę wyłożyć na jasne ciasto, przemieszać widelcem w kilku miejscach. Piec ok. 50 – 60 minut w 180 stopniach. Polukrować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chałwa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

4.38 (256 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Babka serowo-kakaowa

To może cię zainteresować