Babka śliwkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śliwki umyć, usunąć pestki, podzielić na ćwiartki. Zagotować w rondlu 4 łyżki wody z 4 czubatymi łyżkami cukru, dodać śliwki. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 5 łyżkami wody, zagęścić masę owocową, zagotować. Odstawić do wystygnięcia.
Margarynę utrzeć z pozostałym cukrem oraz cukrem waniliowym. Podczas ucierania wbijać do masy jajka. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać.
Formę o średnicy 26cm z kominkiem wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wypełnić połową ciasta, posmarować równomiernie masą śliwkową. Przykryć resztą ciasta, wyrównać powierzchnię. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 50min.
Upieczone ciasto wyjąć z formy, odstawić do wystygnięcia. Podgrzać w rondlu konfiturę morelową, przetrzeć przez sito, posmarować ciasto. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Komentarze