Babka śmietankowa piaskowa

4.5 (192 ocen)

  • 60 min

Bardzo delikatna pulchna babka piaskowa z wyczuwalnym smakiem śmietankowym.Mozna ja jeść i jeść....

  • 60 min

Składniki:

  • 1/2 szklanki mąki tortowej

    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

    2 opakowania budyniu śmietankowego

    jedna czubata łyżeczka proszku do pieczenia

    3 jajka

    120 g miękkiego masła

    szklanka cukru pudru
    1/2 szklanki słodkiej śmietanki 12 %

    DODATKOWO:

    cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Babki Desery

Babka śmietankowa piaskowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielamy od żółtek. Masło z cukrem pudrem miksujemy na puch i dodajemy po jednym żółtku. Następnie powoli wlewamy śmietankę cały czas miksując. Dodajemy przesiane przez sitko obie mąki, budynie oraz proszek do pieczenia. Miksujemy do połączenia ok. 3 min. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i bardzooooo delikatnie łączymy z ciastem. Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160 C na ok. 40 min.
    Babkę posypujemy cukrem pudrem , Smacznego.

Porady

Po upieczeniu zostawny ciasto na około 15 minut w keksówce. Babkę sprawdzam czy jest upieczona-metoda suchego patyczka:)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować