Babka świąteczna

4.5 (185 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pochodzę z Ukrainy. W Polsce mieszkam kilkanaście lat. Moja kuchnia jest różnorodna.

Składniki:

  • ● 3 szkl. mąki
    ● 1,5 szkl. cukru
    ● 1 szkl. mleka
    ● 15 dag masła
    ● 3 łyżeczki proszku do pieczenia
    ● cukier waniliowy
    ● kilka kropli olejku śmietankowego
    ● 5 jajek
    ● tłuszcz i bułka tarta do formy
    Do dekoracji:
    ● lukier
    ● kandyzowane skórki owoców
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Babki Desery

Babka świąteczna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka oddzielamy od białek. Ucieramy z cukrami do białości. Pod koniec ucierania dodajemy miękkie masło. Mąkę przesiewamy, mieszamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do masy jajecznej. Wlewamy mleko. Mieszamy.
  • 2. Białka ubijamy na sztywną pianę i z olejkiem dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy.
  • 3. Ciasto wlewamy do formy (z kominem) posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Pieczemy ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 °C. Wyjmujemy, studzimy. Polewamy lukrem i posypujemy kandyzowanymi skórkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_03-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować