Babka szpinakowa

4.5 (144 ocen)

szpinak jest praktycznie niewyczuwalny i śmiało można go w ten sposób przemycić dzieciom

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
    3/4 szklanki cukru
    100 gram liści szpinaku
    0,5 szklanki oleju
    2 duże jajka
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    biała czekolada na wierzch
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Desery

Babka szpinakowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak przełożyć do miski, dodać do niego olej i razem dokładnie zblendować. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać sok z pomarańczy oraz szpinak. Wymieszać dokładnie. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i solą. Dodać do masy szpinakowej i delikatnie razem ze sobą połączy, aby powstało jednolite ciasto. Formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać do niej ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 minut w 180 st C. Po upieczeniu ostudzić (ja wyjęłam ciasto z formy i odwróciłam do góry dnem). Wierzch polać stopioną białą czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować