Bagietki nadziewane zielonymi szparagami

0 (0 ocen)

Bagietki bardzo proste w wykonaniu, ale smaczne i efektowne. Świetnie pasują jako dodatek do mięsnych dań z grilla, ale można je też zajadać np. z masełkiem lub kremowym serkiem.

Składniki:

  • 350 g mąki orkiszowej jasnej
    3/4 szkl. mleka
    50 g rozpuszczonego i ostudzonego masła
    1 jajko
    1,5 łyżeczki suchych drożdży
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka soli
    200 g zielonych szparagów

    mleko do smarowania
    ziarna sezamu do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bagietka Dodatki

Bagietki nadziewane zielonymi szparagami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszaj z drożdżami, solą i cukrem. Mleko lekko podgrzej, razem z masłem dodaj do mąki. Mieszaj, wbij jajko. Wyrób ciasto, aby było gładkie i elastyczne. Miskę przykryj i pozostaw, by ciasto podwoiło swoją objętość.
  • 2. Szparagi ugotuj w lekko osolonej wodzie, ok. 6-7 minut, by nadal pozostały jędrne. Wyłóż na talerz i dobrze osusz.
  • Bagietki 3. Wyrośnięte ciasto podziel na 2 części. Rozwałkuj na prostokąt, układaj szparagi, najlepiej naprzemiennie.
  • Bagietki przed pieczeniem 4. Dłuższy bok zwijaj do środka, zrolowane bagietki delikatnie przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Bagietki posmaruj mlekiem i posyp ziarnami sezamu, pozostaw na 30 minut do lekkiego podrośnięcia.
  • 5. Piekarnik nagrzej na 180 st. C. Bagietki piecz 25 minut. Krój po całkowitym wystygnięciu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bagietki Drożdże Szparagi Zielone szparagi

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill

Podobne przepisy

To może cię zainteresować