Bagietki bardzo proste w wykonaniu, ale smaczne i efektowne. Świetnie pasują jako dodatek do mięsnych dań z grilla, ale można je też zajadać np. z masełkiem lub kremowym serkiem.
Składniki:
350 g mąki orkiszowej jasnej
3/4 szkl. mleka
50 g rozpuszczonego i ostudzonego masła
1 jajko
1,5 łyżeczki suchych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
200 g zielonych szparagów
Bagietki nadziewane zielonymi szparagami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę wymieszaj z drożdżami, solą i cukrem. Mleko lekko podgrzej, razem z masłem dodaj do mąki. Mieszaj, wbij jajko. Wyrób ciasto, aby było gładkie i elastyczne. Miskę przykryj i pozostaw, by ciasto podwoiło swoją objętość.
2.Szparagi ugotuj w lekko osolonej wodzie, ok. 6-7 minut, by nadal pozostały jędrne. Wyłóż na talerz i dobrze osusz.
3.Wyrośnięte ciasto podziel na 2 części. Rozwałkuj na prostokąt, układaj szparagi, najlepiej naprzemiennie.
4.Dłuższy bok zwijaj do środka, zrolowane bagietki delikatnie przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Bagietki posmaruj mlekiem i posyp ziarnami sezamu, pozostaw na 30 minut do lekkiego podrośnięcia.
5.Piekarnik nagrzej na 180 st. C. Bagietki piecz 25 minut. Krój po całkowitym wystygnięciu.
Komentarze