bajaderka dla łasucha

5 (156 ocen)

słodkie,warstwowe ciasto dla miłośników, kakao ,orzechów i kajmaku.

Składniki:

  • masa;
    kostka masła
    1/2 litra mleka 3,2%
    4 żółtka
    3/4 szkl cukru
    cukier waniliowy
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki mąki pszennej

    biszkopt kakaowy
    6 jaj
    szkl cukru
    szkl mąki pszennej
    łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao

    biszkopt orzechowy
    4 białka
    200 g orzechów włoskich mielonych
    1/2 szkl cukru
    łyżka mąki pszennej
    łyżka mąki ziemniaczanej

    wkładka kajmakowa
    puszka gotowej masy kajmakowej (400g)
    100 g orzechów włoskich mielonych

    dodatkowo
    papier do pieczenia
    czekolada do dekoracji
Wystaw ocenę:

5 (156 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Kajmak

Bajaderka dla łasucha - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. przepis jest na prostokątną blaszkę o wymiarach 38x25 cm

    Masa :
    Z pół litra mleka odlewamy pół szkl , resztę wlewamy do garnka wsypujemy cukier i cukier waniliowy , gotujemy do zawrzenia, żółtka ubijamy do białości dodajemy przesiane mąki i wlewamy pół szkl mleka.Całość dokładnie miksujemy gdy mleko się zagotuje przelewamy je do masy jajecznej i ucieramy przez ok minutę , Całość podgrzewamy aż zgęstnieje , cały czas mieszając. Budyń odstawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy na puch i porcjami dodajemy ostudzony budyń. Ucieramy aż masa będzie gładka .
  • 2. Biszkopt kakaowy:
    piekarnik rozgrzewamy do 180 *C.
    Białka ubijamy aż piana będzie sztywna dodajemy porcjami cukier i żółtka , do osobnej miski przesiewamy mąkę , proszek i kakao , Do ubitej piany dodajemy porcjami suche wymieszane składniki delikatnie wszystko łączymy , Ciato wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę . Pieczemy ok 30 min.studzimy i kroimy na dwie części.
  • 3. biszkopt orzechowy:
    Białka ubijamy z cukrem , orzechy w osobnej misce mieszamy z mąkami , do ubitych białek dodajemy orzechy wymieszane z mąkami. Całość wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia , pieczemy ok 25-30 min w 180 *C
  • 4. wkładka kajmakowa
    Gotową masę przekładamy do niewielkiego garnuszka i podgrzewamy przez ok 10 min na wolnym ogniu , dorzucamy orzechy i ściagamy z ognia , studzimy masę.
  • 5. Ciasto:
    Połowę biszkoptu kakaowego smarujemy 2/3 masy budyniowej, przykrywamy biszkoptem orzechowym,smarujemy wkładką kajmakową,przykrywamy drugą połową ciemnego biszkoptu,smarujemy resztą masy i dowolnie dekorujemy np startą na tarce czekoladą .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować