Bajaderki

0 (0 ocen)

Do przygotowania tych czekoladowych kuleczek użyłam kruchego ciasta, które w trakcie pieczenia zbytnio się przyrumieniło. Śmiało jednak możemy wykorzystać herbatniki.

Składniki:

  • 260g herbatników kakaowych lub ciemnego kruchego ciasta
    200g bakalii: rodzynek, posiekanych orzechów włoskich i migdałów
    150g margaryny
    60ml likieru orzechowego

    Dodatkowo 100g orzechów włoskich do obtaczania bajaderek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Bajaderka

Bajaderki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Herbatniki lub upieczone kruche ciasta drobno kruszymy. Do masy dodajemy bakalie, likier orzechowy oraz stopiony tłuszcz. Całość mieszamy razem, a z powstałej masy formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczamy w posiekanych orzechach i pozostawiamy do schłodzenia.

Porady

Jeżeli ciasto jest mało klejące dodajemy do niego ok 3 łyżki nutelli i ponownie zagniatamy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Migdały Orzechy Rodzynki Bakalie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować