BAJECZNY TORT KOMUNIJNY

4.5 (186 ocen)

  • 10 godz.

TORT WYKONAŁAM DLA SWOJEJ CÓRCI NA KOMUNIĘ. JESTEM AMATOREM I WSZYSTKIEGO NAUCZYŁAM SIĘ SAMA. TORT W CAŁOŚCI BYŁ JADALNY I BARDZO SMACZNY, A WAŻYŁ TYLE, ŻE JA NIE MOGŁAM GO PODNIEŚĆ. CAŁY TORT WYKONYWAŁAM 3 DNI (NAJWIĘCEJ CZASU ZAJĘŁO MI ZROBIENIE KWIATÓW I KIELICHA Z CUKRU). CÓRCIA BYŁA ZACHWYCONA.

  • 10 godz.

Składniki:

  • BISZKOPT:
    4 JAJKA
    1 SZKLANKA CUKRU
    1 ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA
    1,5 SZKLANKI MĄKI
    1 ŁYŻKA OCTU

    ŚMIETANA (NA TAK DUŻY TORT):
    3 LITRY ŚMIETANY KREMÓWKI
    15 ŚMIETAN FIX (1 NA KAŻDE 200 ML ŚMIETANY)
    15 ŁYŻEK CUKRU PUDRU

    MASA CUKROWA NA DEKORACJĘ:
    700 G CUKRU PUDRU
    100 G GLUKOZY
    4 ŁYŻECZKI ŻELATYNY
    30 G WODY

Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Biszkopty

Bajeczny tort komunijny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. JA ZACZĘŁAM PRZYGOTOWANIA OD TEGO CO JEST NAJBARDZIEJ CZASOCHŁONNE, CZYLI OD DEKORACJI. KWIATKI, WINOGRON, RÓŻANIEC, KIELICH, KSIĄŻECZKĘ I INNE DEKORACJE WYKONAŁAM Z MASY CUKROWEJ BIAŁEJ I MALOWAŁA JADALNYMI BARWNIKAMI. ZAJĘŁO MI TO DUŻO CZASU. KIELICH SUSZYŁAM NA MISECZKACH I SZKLANKACH, A KWIATY WYCIĘTE FOREMKAMI NA KORKACH OD NAPOJÓW, BY BYŁY TROCHĘ POWYGINANE I BARDZIEJ NATURALNE.TO NALEŻY ZROBIĆ NAJLEPIEJ WCZEŚNIEJ, ŻEBY DOBRZE PRZESCHŁY, BO WTEDY LEPIEJ SIĘ TRZYMAJĄ NA TORCIE ZE ŚMIETANY.
    PRZEPIS NA MASĘ:
    ŻELATYNĘ ROZPUŚCIĆ W GORĄCEJ WODZIE I DODAWAĆ PO TROSZKU DO CUKRU PUDRU Z GLUKOZĄ. WYRABIA SIĘ TO DOŚĆ DŁUGO DO KONSYSTENCJI PLASTELINY (W RAZIE POTRZEBY MOŻNA DODAĆ WIĘCEJ ŻELATYNY Z WODĄ). PODZIELIĆ NA MAŁE PORCJE I WYKONYWAĆ KWIATY. POZOSTAŁĄ CZĘŚĆ PRZYKRYĆ FOLIĄ, ABY NIE WYSYCHAŁA.
    2. PIEKŁAM DWA BISZKOPTY NA DUŻEJ BLASZCE Z PODWÓJNEJ PORCJI
    I JEDEN OKRĄGŁY Z TORTOWNICY Z 1,5 PORCJI CIASTA
    PRZYGOTOWANIE BISZKOPTU:
    BIAŁKA UBIĆ NA SZTYWNO I DODAĆ CUKIER. ŻÓŁTKA WYMIESZAĆ Z OCTEM I DODAĆ DO BIAŁEK. TERAZ DREWNIANĄ ŁYŻKĄ WYMIESZAĆ JAJKA Z CUKREM Z MĄKĄ I PROSZKIEM DO PIECZENIA. WYLAĆ NA BLACHĘ I PIEC W 180 ST. C PRZEZ 45-50 MIN.
    3. ŚMIETANĘ UBIJAŁAM ZE ŚMIETAN FIX I CUKREM PUDREM (NA KAŻDE 200 ML ŚMIETANY 1 ŚMIETAN FIX I 1 ŁYŻKA CUKRU). UBIJAŁAM PORCJAMI - PO 600 ML , BO PRZY TAK DUŻEJ ILOŚĆ TRWA TO BARDZO DŁUGO I ŚMIETANA MOŻE SIĘ ZWAŻYĆ.
    4. TORT PRZEKŁADAŁAM ŚMIETANĄ Z TRUSKAWKAMI (OKOŁO 1 KG), ALE MOGĄ BYĆ KAŻDE INNE OWOCE(OPRÓCZ KIWI).
    5. Z OKRĄGŁEGO BISZKOPTA WYCIĘŁAM KSZTAŁT CHLEBKA I POKRYŁAM CO MASA CUKROWĄ Z KTÓREJ ROBIŁAM KWIATKI.
    6. NA KONIEC POŁOŻYŁAM DEKORACJĘ. KIELICH WSTAWIŁAM DOPIERO PRZED PODANIEM, BO ON JEST W ŚRODKU PUSTY I MÓGŁBY SIĘ ZNISZCZYĆ OD WILGOCI W LODÓWCE.

Porady

1. DO BIAŁKA DODAJ SOLI UBIJE SIĘ LEPIEJ 2. ŚMIETANĘ MOCNO SCHŁODŹ 3. DEKORACJE Z CUKRU ZRÓB WCZEŚNIEJ, ŻEBY DOBRZE WYSCHŁY (ONE MOGĄ STAĆ BARDZO DŁUGO) 4. DEKORACJĘ NA ŚMIETANĘ KŁADŹ MOŻLIWIE NAJPÓŹNIEJ, BO ONE DŁUGO NIE POLEŻĄ - ROZPUSZCZAJĄ SIĘ OD WILGOCI ZE ŚMIETANY (JA MÓJ TORT ROBIŁAM W SOBOTĘ RANO, A JEDLIŚMY GO W NIEDZIELĘ PO POŁUDNIU I WSZYSTKO BYŁO OK)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Masa

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Komunia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować