Bajgle miodowe

0 (0 ocen)

Bajgle dzięki obgotowaniu w wodzie z dodatkiem miodu nabierają miodowego saromatu, a podczas pieczenia pięknie się rumienią.

Składniki:

  • proporcje na 10-12 sztuk
    500 g mąki pszennej typ 650
    20 g świeżych drożdży
    300 ml letniej wody
    łyżka cukru
    łyżeczka soli
    2 jajka

    na litr wody 14 łyżeczek miodu

    ziarna do posypania: jasny i czarny sezam, złote siemię lniane, mak
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Bajgle miodowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy do miski, w środku mąki robimy wgłębienie, kruszymy drożdże i zalewamy wodą. Lekko mieszamy. Rozczyn oprószamy mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 2. Jajka, cukier i sól dokładnie mieszamy. Dodajemy do rozczynu wyrabiamy na gładkie ciasto. Ciasto oprószamy mąką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia.
  • 3. Po tym czasie ciasto wyjmujemy na oprószoną mąką stolnicę. Dzielimy na 10-12 części. Z każdej części robimy wałeczek, który następnie łączymy tak by powstała bułeczka z dziurką. Można również bajgle robić innym sposobem tzn.zrobić z ciasta kuleczkę, a następnie w środku palcem obtoczonym w mące zrobić dziurkę, którą rozciągamy już dwoma palcami.
  • 4. Tak przygotowane bajgle układamy na stolnicy oprószonej mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15-20 minut do wyrośnięcia.
  • 5. W szerokim garnku gotujemy wodę z dodatkiem miodu (2-3 litry). Doprowadzamy do wrzenia. Bajgle gotujemy po 2 minuty z każdej strony.
  • 6. Obgotowane bajgle kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • 7. Bajgle posypujemy nasionami. Pieczemy w 200ºC przez 12 - 15 minut, aż będą lekko złote.

    Bajgle wykładamy na kratkę do ostudzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować