Bajgle miodowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy do miski, w środku mąki robimy wgłębienie, kruszymy drożdże i zalewamy wodą. Lekko mieszamy. Rozczyn oprószamy mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2.Jajka, cukier i sól dokładnie mieszamy. Dodajemy do rozczynu wyrabiamy na gładkie ciasto. Ciasto oprószamy mąką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia.
3.Po tym czasie ciasto wyjmujemy na oprószoną mąką stolnicę. Dzielimy na 10-12 części. Z każdej części robimy wałeczek, który następnie łączymy tak by powstała bułeczka z dziurką. Można również bajgle robić innym sposobem tzn.zrobić z ciasta kuleczkę, a następnie w środku palcem obtoczonym w mące zrobić dziurkę, którą rozciągamy już dwoma palcami.
4.Tak przygotowane bajgle układamy na stolnicy oprószonej mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15-20 minut do wyrośnięcia.
5.W szerokim garnku gotujemy wodę z dodatkiem miodu (2-3 litry). Doprowadzamy do wrzenia. Bajgle gotujemy po 2 minuty z każdej strony.
6.Obgotowane bajgle kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
7.Bajgle posypujemy nasionami. Pieczemy w 200ºC przez 12 - 15 minut, aż będą lekko złote.
Komentarze