Bakaliowo - czekoladowy tort.

0 (0 ocen)

  • Średni

Tort jest tak przepełniony pysznymi smakami, że na zjedzeniu jednej porcji się nie skończy.

  • Średni

Składniki:

  • - jajka: 6 sztuk
    - mąka tortowa: 1 szklanka
    - budyń śmietankowy: 1 sztuka
    - cukier: 0.5 szklanki
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - mak: 2 łyżki
    - rodzynki w czekoladzie: 5 dekagramów
    - orzechy laskowe: 5 dekagramów
    - kawa rozpuszczalna (sypka): 2 łyżeczki

    - żółtka jajek: 2 sztuki
    - cukier puder kakaowy: 0.5 szklanki
    - czekolada mleczna: 10 dekagramów
    - masło: 25 dekagramów

    - kawa rozpuszczalna (do nasączenia ciasta): 0.5 szklanki
    - dżem wiśniowy: 0.5 sztuki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Bakaliowo - czekoladowy tort. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka jajek ubić na sztywno, dodać cukier i ubić na sztywną bezę do niej dodać żółtka i delikatnie połączyć, następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem i budyniem, delikatnie wymieszać i podzielić na trzy części.
  • Bakaliowo-czekoladowy tort 2. Do pierwszej części dodać rodzynki w czekoladzie, uprażone na patelni orzechy laskowe, wymieszać ciasto i wylać na dno wysmarowanej formy do pieczenia(tortownica około 25cm średnicy).
    Do drugiej części ciasta dodać kawę i wylać na ciasto z bakaliami, ostatnie ciasto wymieszać z makiem i wylać na wierzch.
    Piec około 30 min w temp. 190st
  • Bakaliowo-czekoladowy tort 3. Krem czekoladowy:
    Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na parze do ucieranych żółtek dodać po kawałeczku czekoladę i cały czas ucierać, aż czekolada się rozpuści i powstanie gęsta czekoladowa masa.
    Następnie miskę zdjąć z garnka z gorącą wodą i przestudzić.
    Masło utrzeć w drugiej misce i jak masa czekoladowa przestygnie to utrzeć razem obie masy do powstania gładkiego kremu.
  • Bakaliowo-czekoladowy tort 4. Upieczone i ostudzone ciasto wyciągamy z formy(spodem do góry)i przecinamy na dwa równe krążki które obficie nasączamy kawą.
  • Bakaliowo-czekoladowy tort 5. Dolny krążek układamy na paterze do ciasta i sparujemy cienką warstwą dżemu wiśniowego na dżem smarujemy większą połową kremu czekoladowego i przykrywamy drugim krążkiem ciasta.
    Wierzch i boki smarujemy resztą kremu oraz dowolnie dekorujemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować