Przepis na ten blok znalazłam w starym zeszycie z przepisami z czasów, gdy sklepowe półki ze słodyczami świeciły pustkami. W tamtym przepisie nie było bakalii, były jedynie pokruszone herbatniki.
30 min
Składniki:
mleko w proszku - 250 g
żurawina suszona - 100 g
migdały - 100 g
rodzynki - 100 g
morele - 100 g
masło - 75 g
cukier - 50 g
sok z cytryny - 2 łyżki
woda - ¼ szk.
ekstrakt z wanilii - 1 łyżka
Bakaliowo-waniliowy blok - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W rondelku roztop masło, dodaj wodę, cukier, sok z cytryny i mieszaj, aż cukier się rozpuści. Dodaj ekstrakt z wanilii i odstaw do lekkiego przestygnięcia.
2.W misce wymieszaj bakalie z mlekiem w proszku, wymieszaj i wlej przestudzoną zawartość rondelka. Całość bardzo starannie wymieszaj.
3.Przełóż do wyłożonej folią spożywczą keksówki o pojemności 1 litra. Zabezpiecz od góry folią spożywczą, aby mleczno-bakaliowa masa nie chłonęła zapachów i wstaw do lodówki na całą noc.
4.*Soku z cytryny, ekstraktu z wanilii i wody w sumie powinno być pół szklanki
Komentarze