Bakaliowo-waniliowy blok

4.5 (193 ocen)

  • 30 min

Przepis na ten blok znalazłam w starym zeszycie z przepisami z czasów, gdy sklepowe półki ze słodyczami świeciły pustkami. W tamtym przepisie nie było bakalii, były jedynie pokruszone herbatniki.

  • 30 min

Składniki:

  • mleko w proszku - 250 g
    żurawina suszona - 100 g
    migdały - 100 g
    rodzynki - 100 g
    morele - 100 g
    masło - 75 g
    cukier - 50 g
    sok z cytryny - 2 łyżki
    woda - ¼ szk.
    ekstrakt z wanilii - 1 łyżka
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Desery

Bakaliowo-waniliowy blok - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bakaliowo-waniliowy blok 1. W rondelku roztop masło, dodaj wodę, cukier, sok z cytryny i mieszaj, aż cukier się rozpuści. Dodaj ekstrakt z wanilii i odstaw do lekkiego przestygnięcia.
  • Bakaliowo-waniliowy blok 2. W misce wymieszaj bakalie z mlekiem w proszku, wymieszaj i wlej przestudzoną zawartość rondelka. Całość bardzo starannie wymieszaj.
  • Bakaliowo-waniliowy blok 3. Przełóż do wyłożonej folią spożywczą keksówki o pojemności 1 litra. Zabezpiecz od góry folią spożywczą, aby mleczno-bakaliowa masa nie chłonęła zapachów i wstaw do lodówki na całą noc.
  • 4. *Soku z cytryny, ekstraktu z wanilii i wody w sumie powinno być pół szklanki
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez pieczenia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować