Masa bakaliowa:
1,5 kg jabłek
3 łyżki kaszy manny
10 dag rodzynek
10 dag posiekanych orzechów włoskich
skórka pomarańczowa
cynamon
aromat pomarańczowy
cukier do smaku
Bakaliowa szarlotka z cynamonową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto kruche:
Mąkę posiekać z margaryną, cukrami i proszkiem. Dodać żółtka i wyrobić ciasto. ¾ ciasta przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, do pozostałej części wmieszać kakao i dać do zamrażalnika.
2.Masa bakaliowa:
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do rondelka podlać 0,5 szkl wody i prażyć na małym ogniu. Gdy jabłka zmiękną dodać kaszę mannę, bakalie, cynamon oraz aromat. Posłodzić do smaku. Zimne przełożyć na ciasto.
3.Cynamonowa pianka:
Białka ubić na sztywno. Dodać cukier i miksować aż do jego rozpuszczenia. Wsypać cynamon, wymieszać delikatnie łyżką. Wyłożyć na jabłka. Pozostałą część ciasta zetrzeć na tarce. Piec ok. 1 godziny w 190C.
Komentarze