BAKALIOWE ciasteczka z WITRAŻAMI np. na choinkę

0 (0 ocen)

Ciasteczka z orzechowo-migdałowo-śliwkowego ciasta z dodatkiem miału landrynkowego, który po upieczeniu wygląda jak witraże....

Składniki:

  • bakalie (zmielone orzechy nerkowca, migdały) 1 szklanka
    masło miękkie 150 gramów
    cukier brązowy 3/4 szklanki
    cukier waniliowy 1 łyżka
    jajka 2 sztuki
    mąka 1.5 szklanki
    proszek do pieczenia 1 łyżeczka
    śliwki suszone drobno pokrojone 8 sztuk

    landrynki kolorowe 140 gramów

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Bakaliowe ciasteczka z witrażami np. na choinkę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Landrynki rozdrabniamy w moździerzu do powstania miału landrynkowego
  • 2. Ucieramy/miksujemy miękkie masło z cukrem, a nastepnie dodajemy stopniowo jajka i cukier waniliowy.

  • 3. Dodajemy zmielone bakalie do naszej utartej masy "ciastowej".

    Przesiewamy mąkę i dodajemy ją razem z proszkiem do pieczenia do masy "ciastowej".

    Kroimy drobno suszone śliwki kalifornijskie lub inne i dodajemy do masy "ciastowej".

  • 4. Dokładnie wszystko mieszamy łyżką, aż powstanie jednolite ciasto. Gdyby ciasto było za bardzo kleiste - możemy dodać troszkę mąki.

    Ciasto owijamy folią i wkładamy do lodówki. Chłodzimy conajmniej godzinę.

  • 5. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość około 1/2 cm. Spód i wierzch ciasta podsypujemy leciutko mąką, aby ciasto nie przyklejało się do wałka.

    Szklanką bądź foremkami wycinamy kształty z ciasta. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

    Następnie małą foremką w kształcie kwiatuszka wycinamy środki w ciastkach.

    Każde ciastko wypełniamy w środku miałem landrynkowym.

    Pieczemy 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

  • 6. Po wyjęciu z piekarnika ciasteczka studzimy na blaszce, na której się piekły - bierzemy do rąk dopiero jak będą całkowicie zimne (wtedy też witraże bedą zastygnięte......).

Porady

Ja wszystkie landrynki rozdrobniłam razem, ale planuję przy następnym ich pieczeniu, podzielić landrynki na kolory i rozdrobnic je osobno. Wtedy każde ciastko będzie miało inny kolor witraża.....ciasteczka mogą być bardziej ciekawsze.....?

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować