Batoniki powstały z inspiracji przepisem Nigelli Lawson, dopasowałam składniki do swoich upodobań i wyszła bardzo smaczna, z mnóstwem bakalii i ziaren, przekąska do szkoły i pracy.
55 min
Składniki:
słodzone mleko skondensowane - 1 puszka
płatki orkiszowe - 250 g
żurawina suszona - 50 g
migdały - 150 g
pestki dyni - 100 g
sezam - 50 g
rodzynki - 100 g
Bakaliowe batoniki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rodzynki zalewam na moment wrzątkiem, odcedzam i osuszam na ręczniku papierowym.
2.Mleko skondensowane przelewam do rondelka i mieszając lekko podgrzewam.
3.Płatki orkiszowe, ziarna i bakalie przekładam do sporej miski i mieszam. Wlewam podgrzane mleko i wszystko bardzo dokładnie mieszam, do czasu, aż płatki i bakalie wchłoną całe mleko.
4.Do formy o wymiarach 23x25 cm wyłożonej papierem do pieczenia przekładam mieszankę bakalii, ziaren i mleka. Bardzo delikatnie, bez ugniatania, wyrównuję wierzch.
5.Wstawiam do nagrzanego do 130*C piekarnika i pikę 40 minut. W razie potrzeby przykrywając arkuszem folii aluminiowej, aby nie spiekły się od góry.
6.Lekko przestudzone, ale ciągle ciepłe, kroję na małe kawałki.
Komentarze