Bakaliowiec

4.5 (143 ocen)

Ten bakaliowiec to taki pleśniak bijący na głowę wszystkie te z użyciem świeżych owoców.

Składniki:

  • • 40 dkg mąki
    • 1 margaryna
    • 4 żółtka
    • 10 dkg cukru
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1 cukier waniliowy
    • 15-20 dkg suszonych śliwek
    • 20 dkg moreli suszonych
    • 10 dkg kokosu
    • 15 dkg orzechów włoskich
    • 4 białka
    • 1 szklanka cukru
    • 1 słoik dżemu (agrestowy/morelowy)
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Kruche ciasto Desery

Bakaliowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagnieść:

    • 40 dkg mąki
    • 1 margaryna
    • 4 żółtka
    • 10 dkg cukru
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1 cukier waniliowy

    i podzielić na dwie części.
  • 2. Jedną połówkę również podzielić na pół i do jednej dodać kakao – włożyć do lodówki. Pierwszą połówkę wyłożyć na blachę (wyłożoną pergaminem), posmarować ¾ słoika dżemu (agrest, morela), a ¼ dżemu dodać do pokrojonych bakalii:

    • 15-20 dkg suszonych śliwek
    • 20 dkg moreli
    • 10 dkg kokosu
    • 15 dkg orzechów
  • 3. Na posmarowane ciasto wyłożyć bakalie, zetrzeć na tarce ciemne ciasto, wyłożyć ubite 4 białka z 1 szklanką cukru, zetrzeć białą część ciasta.
    Piec w 180`C ok. 45 minut.

    Przepis na blaszkę 38 cm x 24 cm
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować