Bakaliowiec

4.5 (192 ocen)

Tak naprawdę w naszej miejscowości na to ciasto mówimy " Śmietnik " :))) a dlatego bo wrzucamy do niego wszystkie owoce , bakalie jakie akurat mamy pod ręką :))) Ciasto robi się bardzo szybko , jest super proste w wykonaniu a do tego jeszcze smaczne , same zalety :D

Składniki:

  • 1i1/2 kostki margaryny
    2 szkl. cukru
    1/2 szkl. mleka
    opakowanie cynamonu
    3 łyżki kakao
    5 jaj
    3 szkl. mąki
    3 łyżeczki sody
    1 kg. jabłek
    garść rodzynek
    garść żurawiny
    garść orzechów włoskich siekanych
    garść orzechów laskowych siekanych
    garść płatków migdałowych
    kandyzowana skórka pomarańczy
    DO DEKORACJI:
    100 g czekolady mlecznej
    2-3 łyżki mleka
    dowolna posypka
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Bakaliowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bakaliowiec 1. Margarynę , rozpuścić , dodać cukier , kakao , cynamon , mleko , wymieszać i zagotować , odstawić do wystygnięcia .
    Mąką wymieszać z sodą , jabłka obrać ,pokroić w dużą kostkę , do wystudzonej margaryny wbić jajka , chwile miksować następnie wsypać mąkę , wymieszać , dodać pokrojone jabłka i bakalie , dokładnie wymieszać ,przelać na blachę o wymiarach 36/22 cm. piec około 60 minut w temp. 170 *C .
    Piekłam z termoobiegiem .
    Po wystudzeniu polać rozpuszczoną z dodatkiem mleka czekoladą , udekorować np. migdałami , wiórkami koksowymi czy skórką pomarańczy .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować