masa serowa: 1 kg trzykrotnie mielonego białego sera ( u mnie z wiaderka)
szklanka cukru
100 g masła
4 jajka
3 białka ( od kruchego ciasta)
budyń śmietankowy
ponadto: 100g rodzynek
100g suszonej żurawiny
15 dag cukru pudru
2-3 łyżki soku z cytryny
100g kandyzowanej skórki pomarańczowej
masło i bułka tarta do formy
Bakaliowy sernik z kratką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1..Ciasto: mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao przesiać na stolnicę. Dodać margarynę, cukier, żółtka i posiekać nożem. Gdy składniki się połączą szybko zagnieść kruche ciasto. Ciasto podzielić na dwie części (2/3 i 1/3), Uformować dwie kule i przełożone do woreczków foliowych wstawić na godzinę do lodówki.
2.Masa serowa: masło utrzeć z cukrem i cały czas ucierając, dodawać po jednym żółtku, a następnie porcjami zmielony ser. Wsypać budyń śmietankowy i dokładnie wymieszać. Żurawinę i rodzynki sparzyć wrzątkiem, osuszyć i obtoczyć w mące. Razem z olejkiem dodać do masy serowej, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, doda do masz serowej i delikatnie wymieszać.
3.Ciasto wyjąć z lodówki i większą częścią ciasta wylepić blaszkę ( śr 24x40cm), wysmarowaną masłem i obsypanej bułką tartą. Piec 15 minut w 180st.
4.Na podpieczone ciasto wylać masę serową i wyrównać. Z pozostałego ciasta zrobić podłużne kratki i wyłożyć na wierzch.Ciasto ponownie wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st. i piec jeszcze 60 minut.
5.Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny, polać nim ostudzony sernik i posypać skórką pomarańczową. Najlepiej smakuje schłodzony.
Komentarze