Bakaliowy piernik na maślance - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Maślankę wlewamy do garnka z grubym dnem, wsypujemy cukier. Gotujemy na małym ogniu ok. 1,5 godziny, co jakiś czas mieszając, aż powstanie gęstniejąca, lekko brązowawa masa. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do lekkiego wystudzenia.
2.Do jeszcze ciepłej masy dodajemy margarynę i mieszamy, aż się rozpuści. Dodajemy przyprawę do piernika i żółtka, mieszamy. Następnie na przemian dodajemy pianę ubitą z białek i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Na końcu wsypujemy bakalie (trochę odkładamy do dekoracji), mieszamy i przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. godziny w temp. 180 °C (do suchego patyczka). Studzimy.
3.Polewę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Polewamy ciasto, dekorujemy bakaliami.
Komentarze