Bakaliowy piernik na maślance

4.5 (145 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Wyborny piernik podkreśli świateczną atmosferę.

Składniki:

  • ● 2 szkl. maślanki
    ● 2 szkl. cukru
    ● 1/2 kostki margaryny
    ● 1/2 op. przyprawy do piernika
    ● 3 jajka
    ● 50 dag mąki
    ● ok. 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    ● 25-30 dag posiekanych bakalii (np. orzechy, rodzynki, migdały)
    ● polewa czekoladowa
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery

Bakaliowy piernik na maślance - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Maślankę wlewamy do garnka z grubym dnem, wsypujemy cukier. Gotujemy na małym ogniu ok. 1,5 godziny, co jakiś czas mieszając, aż powstanie gęstniejąca, lekko brązowawa masa. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do lekkiego wystudzenia.
  • 2. Do jeszcze ciepłej masy dodajemy margarynę i mieszamy, aż się rozpuści. Dodajemy przyprawę do piernika i żółtka, mieszamy. Następnie na przemian dodajemy pianę ubitą z białek i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Na końcu wsypujemy bakalie (trochę odkładamy do dekoracji), mieszamy i przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. godziny w temp. 180 °C (do suchego patyczka). Studzimy.
  • 3. Polewę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Polewamy ciasto, dekorujemy bakaliami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Bakalie Maślanka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_12-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować