Baklava

4.51 (152 ocen)

  • 60 min

Baklava to dość prosty do zrobienia deser, który kojarzy się głównie z kuchnią turecką czy grecką.Przesiąknięte słodkim syropem orzechy i chrupkie ciasto- palce lizać.

  • 60 min

Składniki:

  • (forma25x30)
    1,5 opakowania ciasta filo
    3 szklanki posiekanych orzechów włoskich
    150 g masła
    1/4 łyżeczki cynamonu
    3 łyżki cukru
    1/2 posiekanych pistacji

    syrop:
    3/4 szklanki miodu
    1 szklanka wody
    1 szklanka cukru
    sok z 1/2 cytryny
Wystaw ocenę:

4.51 (152 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Baklava - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Orzechy miksujemy w blenderze,dodajemy cukier i cynamon.

    Formę na ciasto smarujemy roztopionym masłem,następnie układamy płat ciasta,który także smarujemy masłem. Postępujemy tak z kolejnymi 5 płatami.

    Na cieście układamy połowę masy z orzechów, którą przykrywamy kolejno 3 płatami posmarowanymi masłem. Układamy pozostałą masę orzechową.
    Na wierzch kładziemy pozostałe płaty ciasta, smarując je za każdym razem rozpuszczonym masłem.

    Tak przygotowane kroimy ostrym nożem w romby, a wierzch posypujemy posiekanymi pistacjami. Trzeba to zrobić przed wstawieniem ciasta do piekarnika,ponieważ po upieczeniu ciasto się będzie łamało.

    Ciasto pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach a pod koniec pieczenia zwiększamy temperaturę do 200 i pieczemy około 10 minut.

    Gorące ciasto polewamy wystudzonym syropem, odstawiamy na noc aby nabrało wilgoci.

    syrop:

    Cukier,miód,wodę oraz sok z cytryny podgrzewamy do rozpuszczenia składników, podgrzewamy kilka minut aż syrop zacznie gęstnieć.
    Syrop zestawiamy z ognia i studzimy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto filo Orzechy Pistacje

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grecka Turecka

Podobne przepisy

To może cię zainteresować