BAKŁAŻAN ZAPIEKANY POD CZOSNKOWYM BESZAMELEM

4.5 (159 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Zapiekanka z bakłażana, cukinii i pomidora z czosnkowym sosem oraz cheddarem, moja ulubiona!Bardzo prosty przepis na niezwykle smaczny obiad lub lunch. Bakłażan z nutka czosnku to idealne połączenie!

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • -2 male bakłażany

    -1 cukinia

    -4 pomidory

    -1 duża cebula

    -2 ząbki czosnku

    -50 g cheddara

    -olej/masło do wysmarowania formy i podsmażenia cebulki

    -przyprawy( sol, pieprz, gałka muszkatołowa)

    sos beszamelowy:

    -3 łyżki łyżki masła

    -3 łyżki mąki

    -2 szklanki mleka
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Bakłażan zapiekany pod czosnkowym beszamelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Natłuszczamy formę do pieczenia. Bakłażany, cukinie i pomidory kroimy w talarki i dodajemy do nich sól oraz pieprz. Pozostawiamy na sitku przez 15 minut aby odeszła od nich woda.
  • 2. 2.Kroimy cebulkę w kostkę i podsmażany na małym ogniu, pod koniec dodajemy starkowany ząbek czosnku.
  • 3. 3. Układamy warzywa w formie, wkładamy między nie podsmażoną cebulę oraz wiórki cheddara( albo tarkujemy ser i posypujemy nim zapiekanek przed pieczeniem).
  • 4. 4.Wstawiamy piekarnik na 170 stopni C. Przygotowujemy beszamel: w garnku roztapiamy masło dodajemy make, cały czas mieszając robimy zasmażkę, następnie stopniowo wlewamy mleko.Cały czas mieszamy aż składniki połącza się, dodajemy gałkę muszkatołową, sól, starty ząbek czosnku.
  • 5. 5. Zalewamy warzywa sosem, pieczemy przez 45 min w temperaturze 170 stopni C

Porady

Pieczony pomidor na specyficzny kwaśny smak i nie każdy go lubi, możesz go zastąpić dodatkowym bakłażanem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować