Bakłażan pod chmurką

5 (173 ocen)

Pyszne danie w sam raz na lekki obiad :)

Składniki:

  • Składniki :
    - 2 bakłażany
    - puszka pomidorów krojonych
    - 2 kulki sera mozzarella
    - 220 g mięsa mielonego
    - cebula
    - czarne oliwki
    - oliwa z oliwek
    - sól, pieprz
    - zioła prowansalskie
    - świeża bazylia
Wystaw ocenę:

5 (173 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Bakłażan pod chmurką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażany myjemy, kroimy wzdłuż na pół. Układamy w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy lekko solą. Wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 25-30 minut.
  • 2. Robimy farsz : kroimy cebulę i podsmażamy na patelni. Dodajemy mięso mielone i przesmażamy razem. Dodajemy krojone pomidory. Z upieczonego bakłażana nie naruszając skórki wyjmujemy miąższ, siekami i wrzucamy na patelnię do farszu. Myjemy i siekamy listki świeżej bazylii, dodajemy do farszu. Przyprawiamy ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem, ewentualnie szczyptą cukru. Smażymy do momentu aż pomidory odparują.
  • 3. Do wydrążonych z miąższu bakłażanów nakładamy farsz. Na farszu układamy pokrojone w plasterki oliwki oraz ser mozzarella. Pieczemy ok 10 min w temperaturze 180 stopni. Dekorujemy listkami świeżej bazylii. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować