Bakłażany faszerowane pomidorami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Genialna propozycja dla osób dbających o linię.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • * 2 bakłażany
    * 3 pomidory
    * 2 cebule
    * 2 ząbki czosnku
    * natka pietruszki
    * oliwa do smażenia i do wysmarowania formy
    * sól, cukier
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Bakłażany faszerowane pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażany myjemy i przecinamy wzdłuż na pół, żeby powstały 4 porcje. Wydrążamy środki zostawiając miąższ. Solimy i odstawiamy na pół godziny, żeby puściły sok. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na oliwie. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pokrojony w kostkę miąższ i pomidory. Dokładamy przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku solą i cukrem. Dusimy ok. 15 minut. Przygotowanym farszem napełniamy bakłażanowe łódeczki. Wkładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem. Pieczemy pod przykryciem ok. 1 h w temperaturze 180 stopni C. Gdy to konieczne w trakcie pieczenia podlewamy wodą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor Bakłażan

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna

Podobne przepisy

To może cię zainteresować