Bakłażany w parmezanowej panierce

0 (0 ocen)

  • 30 min

Połączenie bakłażana z ostrym parmezanem w formie smażonych racuszków to nowe wyzwanie smakowe!

  • 30 min

Składniki:

  • • 2 bakłażany
    • 100 g startego parmazanu
    • 3 jajka
    • 3 łyżki mąki
    • sól do smaku
    • olej do smażenia

Bakłażany w parmezanowej panierce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bakłażany w parmezanowej panierce 1. • Bakłażany pokroić w 1,5 cm plastry, posolić z obu stron i odstawić na 20 minut.
    • Jajka roztrzepać z parmezanem na gładką masę.
    • Plastry bakłażana osuszyć ręcznikiem papierowym.
    • Mąkę wysypać na talerzyk i każdy plaster bakłażana wcisnąć, aby powierzchnia osuszyła się.
    • Następnie plastry maczać z obu stron w jajku z serem.
    • Smażyć z obu stron na złoty kolor.
    • Podawać z sosem czosnkowym.

Porady

Podczas smażenia bakłażanów należy pamiętać o jednej ważnej rzeczy – ponieważ lubią one pić olej, trzeba smażyć je na minimalnej jego ilości. W przeciwnym razie wciągną tyle tłuszczu, ile uprzednio rozgrzaliśmy na patelni.

Komentarze

Podobne przepisy