Zapiekane bakłażany to sposób na pyszny i niedrogi obiad. Przygotowanie potrawy nie zajmuje zbyt wiele czasu więc warto od czasu do czasu zachwycić rodzinę nowym oryginalnym daniem
Bakłażany z miętą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umyte bakłażany rozetnij wzdłuż na połówki, wydrąż nasiona, środki obficie posól.
2.Posiekaną cebulę oraz 2 zmiażdżone ząbki czosnku przesmaż na łyżce oleju. Dodaj pokrojone w kostkę papryki, smaż 5 minut. Dodaj mięso mielone. Mieszając, smaż około 10 minut. Dołóż koncentrat pomidorowy, całość razem zasmaż. Farsz przypraw do smaku solą, pieprzem, szczyptą cynamonu oraz odrobiną płynnego miodu. Przestudź.
3.Kuskus przygotuj według przepisu na opakowaniu. Gdy napęcznieje, połącz go z przestudzoną masą mięsną. Dodaj jajko, połowę posiekanej mięty i starannie wymieszaj.
4.Środki bakłażanów osusz, nałóż farsz. Umieść w natłuszczonej formie, skrop olejem. Piecz około 35 minut w 180 st C
5.Duży jogurt dopraw solą, pieprzem, roztartym czosnkiem i posiekaną miętą. Sosem polej bakłażany.
Komentarze