Bakłażany z miętą

0 (0 ocen)

  • 20 min

Zapiekane bakłażany to sposób na pyszny i niedrogi obiad. Przygotowanie potrawy nie zajmuje zbyt wiele czasu więc warto od czasu do czasu zachwycić rodzinę nowym oryginalnym daniem

  • 20 min

Składniki:

  • • 2 bakłażany
    • 1 cebula
    • 3 ząbki czosnku
    • 2 papryki
    • 1 jajko
    • 50 dag mięsa mielonego
    • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
    • 1 szklanka kuskusu
    • 1 duży jogurt naturalny
    • Olej, sól, pieprz, cynamon, miód
    • ½ pęczka mięty

Bakłażany z miętą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte bakłażany rozetnij wzdłuż na połówki, wydrąż nasiona, środki obficie posól.
  • 2. Posiekaną cebulę oraz 2 zmiażdżone ząbki czosnku przesmaż na łyżce oleju. Dodaj pokrojone w kostkę papryki, smaż 5 minut. Dodaj mięso mielone. Mieszając, smaż około 10 minut. Dołóż koncentrat pomidorowy, całość razem zasmaż. Farsz przypraw do smaku solą, pieprzem, szczyptą cynamonu oraz odrobiną płynnego miodu. Przestudź.
  • 3. Kuskus przygotuj według przepisu na opakowaniu. Gdy napęcznieje, połącz go z przestudzoną masą mięsną. Dodaj jajko, połowę posiekanej mięty i starannie wymieszaj.
  • 4. Środki bakłażanów osusz, nałóż farsz. Umieść w natłuszczonej formie, skrop olejem. Piecz około 35 minut w 180 st C
  • 5. Duży jogurt dopraw solą, pieprzem, roztartym czosnkiem i posiekaną miętą. Sosem polej bakłażany.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy