Bakłażany zapiekane w kokilkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś kurczaka ugotować w osolonej wodzie wraz z marchewką i fasolką szparagową ( do miękkości).
2.Makaron ugotować w osolonej wodzie( al dente).
3.Bakłażana umyć, pokroić wzdłuż na plastry, posolić, odstawić na 20 minut. Spłukać sól, osuszyć ręcznikiem papierowym, podsmażyć na rozgrzanym oleju.
4.Ugotowane mięso zmiksować z marchewką,pomidorami,fasolką,tymiankiem, rozmarynem, lubczykiem, czosnkiem,doprawić do smaku solą i pieprzem.
5.Kokilki wysmarować masłem, wnętrze oprószyć bułką tartą. Dno i boki kokilków wyłożyć plastrami bakłażana, (w taki sposób, aby wystawały poza brzegi naczynia).
6.Na dnie ( wyściełanym bakłażanem) rozsamrować farsz mięsno-warzywny z ziołami, na nim ułożyć warstwę makaronu ( użyłam wstążki karbowanej).
7.Makaron oprószyć parmezanem, ponownie rozsmarować farsz, na nim makaron, parmezan i zawinąć wystającymi plastrami bakłażana do wewnątrz, tak, aby całość znajdowała się w kokliku. Przykryć folią aluminiową.
8.Piec w temperaturze 220 stopni C przez około 10 minut. Zdjąć folię aluminiową, na kolkliku położyć talerzyk, odwróić, tak,aby zawartość naczynia znalazła się na talerzyku (powinniśmy otrzymać bakłażonową paczuszkę z farszem i makronem wewnątrz, w kształcie naczynia). Oprószyć parmezanem, udekorować ziołami.Danie podawać gorące.
Komentarze