Baleron wędzony

0 (0 ocen)

Przygotowanie tej wędliny przygotowuje się podobnie jak szynkę wędzoną. Dobrze nasolić, zamarynować i uwędzić. Smak jest rewelacyjny.

Składniki:

  • Karkówka wieprzowa bez kości w kawałku waga 1,2kg- 1,3kg
    Sól
    2 l Wody źródlanej
    6 listków laurowych
    8 kulek ziela angielskiego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kanapki Wędliny

Baleron wędzony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso dokładnie natrzeć solą. Przełożyć do misy i wstawić na dobę do lodówki
  • 2. Przygotować marynatę. Liście laurowe i ziele angielskie zaparzyć w kubku, przykryć na 15 minut. 2 litry świeżej źródlanej wody wymieszać dokładnie z 2 łyżkami soli. Dolać napar z ziela angielskiego i liści laurowych. Wymieszać.
  • 3. Mięso nakłuć nożem w paru miejscach. Następnie zalać je marynatą. Każdy kawałek mięsa musi być zamoczony w marynacie. Odstawić do lodówki na 2 dni. ( Im dłużej tym lepiej, maksymalnie do 7 dni)
  • 4. Karkówkę związać sznurkiem wędliniarskim lub włożyć w siatkę na wędliny.
  • 5. Tak przygotowany produkt włożyć do nagrzanej wędzarki . Wędzić około 2 godziny. Baleron, powinien nabrać odcieniu ciemnobrązowego.

Porady

Narzeczony opalał wędzarnię drewnem owocowym i jałowcem ( dodajemy go po rozpoczęciu wędzenia i tak na 15 minut przed zakończeniem wędzenia)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka Wędzonka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wędzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować