Ciastka baletki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę, żółtka i jajka delikatnie rozkłucamy, mąkę przesiewamy. Do masy dodajemy jajka i stopniowo mąkę miksujemy na najniższych obrotach do dokładnego połączenia się składników. Ciasto przekładamy do worka cukierniczego z końcówką z dużym okrągłym otworem. Blachy wykładamy papierem do pieczenia, wyciskamy okrągłe ciasteczka wielkości około 1,5 cm wys. około 1 cm, posypujemy obficie makiem. Pieczemy w 180 C około 10 minut do delikatnego przyrumienienia się ciasteczek. Wykładamy i pieczemy następną blachę, pamiętamy by ciasta nigdy nie wyciskać na ciepłą blachę. Marmoladę rozrabiamy widelcem, przekładamy do worka cukierniczego z tą samą końcówką i wyciskamy niewielką ilość marmolady na środek ciastka, przyciskamy drugą połówką.
Komentarze