Ciastka Baletki

4.49 (182 ocen)

  • 60 min

Chyba nie ma osoby która by ich nie jadła, dla mnie to smak dzieciństwa uwielbiałam te ciastka.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:

    17 dag margaryny
    16 dag cukru pudru
    29 dag mąki pszennej
    100 ml żółtek ( 6 szt L)
    70 ml jaj ( 2 szt)
    mak do posypywania
    marmolada twarda
Wystaw ocenę:

4.49 (182 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Ciastka baletki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę, żółtka i jajka delikatnie rozkłucamy, mąkę przesiewamy. Do masy dodajemy jajka i stopniowo mąkę miksujemy na najniższych obrotach do dokładnego połączenia się składników. Ciasto przekładamy do worka cukierniczego z końcówką z dużym okrągłym otworem. Blachy wykładamy papierem do pieczenia, wyciskamy okrągłe ciasteczka wielkości około 1,5 cm wys. około 1 cm, posypujemy obficie makiem. Pieczemy w 180 C około 10 minut do delikatnego przyrumienienia się ciasteczek. Wykładamy i pieczemy następną blachę, pamiętamy by ciasta nigdy nie wyciskać na ciepłą blachę. Marmoladę rozrabiamy widelcem, przekładamy do worka cukierniczego z tą samą końcówką i wyciskamy niewielką ilość marmolady na środek ciastka, przyciskamy drugą połówką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować