BARWENA W SOSIE SŁODKO – KWAŚNYM Z POMIDORAMI

0 (0 ocen)

  • 35 min

Mam dla Was fantastyczny przepis na barwenę w sosie słodko – kwaśnym.Z dodatkiem pomidorów, szalotki oraz czosnku.Tak przyrządzona jest fantastycznym pomysłem nie tylko na piątkowy obiad.

  • 35 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    ( 2 porcje )

    * filet z barweny ze skórą – 2 szt

    * mąka kukurydziana – 4 łyżeczki

    * czosnek – 3 ząbki

    * cebula – 1 szt

    * pomidory ( najlepiej wiśniowe ) – 200 g

    * cukier – 2 łyżki

    * passata pomidorowa ( ew. przecier ) – 2 łyżki

    * olej

    * sok z cytryny

    * imbir, sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Barwena w sosie słodko – kwaśnym z pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    Filety z barweny oczyszczamy, nacinamy skórę, skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy solą oraz pieprzem.

    Obtaczamy w mące kukurydzianej z każdej strony, otrzepujemy nadmiar.

    W woku rozgrzewamy olej, wkładamy rybę skórą do dołu, zmniejszamy płomień i smażymy z obu stron aż ryba będzie gotowa, odkładamy w ciepłe miejsce.

    Na tę samą patelnię dodajemy posiekany czosnek oraz cebulę, przesmażamy.

    Wrzucamy pokrojone pomidory i na wolnym ogniu gotujemy kilka minut.

    Zalewamy passatą pomidorową, dodajemy 2 łyżki soku z cytryny oraz łyżeczkę cukru.

    Redukujemy, by zgęstniał, a następnie doprawiamy szczyptą imbiru, solą i pieprzem.Podajemy gorące z przygotowaną rybą oraz świeżo posiekaną dymką.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Pomidor Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować