Baranek wielkanocny

0 (0 ocen)

  • 50 min

Jest wspaniałą dekoracją wielkanocnego stołu.

  • 50 min

Składniki:

  • 75g margaryny
    100g cukru
    175g mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 jajka
    4 łyżki mleka

    Na lukier:
    1 białko
    cukier puder

Baranek wielkanocny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać jajka. Utrzeć na jednolitą masę. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i mleko. Ciasto przełożyć do natłuszczonej formy na baranka i piec w 190 stopniach 35 minut. Ostudzić. Wyjąć z formy.
  • 2. Białko ubić na sztywną pianę. Dalej ubijać, dodając tyle cukru pudru aż masa będzie bardzo gęsta. Powstały lukier przełożyć do szprycy i wyciskać wzorki imitujące wełnę. Oczy zrobić z rodzynek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy